środa, 28 lutego 2018

Tauryna w diecie kota

Co to jest tauryna?
Tauryna jest to aminokwas niezbędny zwierzętom mięsożernym, a w szczególności kotom domowym do prawidłowego funkcjonowania i zachowania zdrowia. Endogenna synteza tauryny jest u kotów niewielka i zaspokaja jedynie kilka do kilkunastu procent zapotrzebowania. Dlatego tak ważne jest, by dostarczać taurynę z pożywieniem. 

Źródła tauryny

Aminokwas ten znajduje się w produktach od zwierzęcych, w pokarmach roślinnych poza małymi wyjątkami praktycznie nie występuje, co daje nam kolejny argument za tym, że rośliny i zboża są kotu zbędne. Kolejnym argumentem przemawiającym za zbędnością, a wręcz szkodliwością roślin i stosowania diet wegetariańskich u kota jest fakt, iż białko roślinne, a w szczególności białko sojowe obniża stężenie tauryny, nasilając jej wydalanie. Gdyby tego było mało, to przeprowadzono na kotach doświadczenia: do diety kotów dodawano otręby ryżowe oraz taurynę już po 8 tygodniach zauważono znaczny spadek stężenia tauryny w osoczu i pełnej krwi, niezauważone takiego spadku w tej samej diecie bez dodatku otrębów. W innym z doświadczeniu u 7 z 8 badanych kotów karmionych karmą wegetariańską retinopatia tauryno zależna rozwinęła się już w ciągu 2-11 miesięcy po stosowaniu tej diety. U jednego z kotów pierwsze objawy zaczęły występować dopiero po pół roku stosowania diety, co wykazuje różnice wrażliwości na niedobór tauryny u konkretnych osobników.

Jednoznacznie pokazuje to jednak, że dodatki roślinne w diecie kota, nie tylko źle wpływają na metabolizm i przyczyniają się do otyłości, cukrzycy i innych chorób, ale również źle wpływają na przyswajanie przez organizm kota odpowiedniej ilości tauryny, co prowadzi do jej niedoborów. Głównym źródłem tauryny dla kota jest mięso. Dlatego ważne jest czytanie składów karm i wybieranie tych z mięsem, a nie odpadami zwierzęcymi. W jednym z doświadczeń stwierdzono, że tauryna zawarta w odpadach drobiowych była nieprzyswajalna i całkowicie niedostępna dla organizmu kota. W czasie gotowania mięsa natomiast nawet kilkadziesiąt procent zawartej w nim tauryny ulega wypłukaniu, podczas pieczenia natomiast tauryna może być zredukowana nawet o 50%. Między innymi dlatego tak wiele mówi się o podawaniu kotom mięsa surowego i o zawracanie uwagi na skład, unikanie tego z odpadami zwierzęcymi zamiast mięsa.

W naturalnym mięsnym pożywieniu kota stężenie tauryny jest bardzo wysokie, co najlepiej pokazują tabelki:




Zapotrzebowanie na taurynę

Według ostatnich zaleceń koty powinny otrzymywać w przeliczeniu na kilogram suchej masy 1200 mg w pokarmie suchym i aż 2000-2500 mg w karmie mokrej.


Objawy i skutki niedoboru tauryny

Objawy niedoboru tauryny mogą rozwijać się tygodniami, miesiącami, a nawet latami. Niedobory te mogą pojawić się na skutek żywienia kotów karmami dla psów, gotowanym mięsem, karmami złej jakości z zawartością zbóż, które obniżają przyswajanie tauryny przez koci organizm, podawanie karm ze zbyt niską zawartością tauryny, lub kompletnie jej pozbawionych (np. podawanie karm filetowych jako podstawa diety) oraz podawanie zbyt często lub wyłącznie mięsa bez odpowiedniej suplementacji. 

Skutków niedobory tauryny jest wiele, między innymi: retinopatia, kardiomiopatia rozstrzeniowa, utrata słuchu, zaburzenie widzenia, zahamowanie wzrostu, nieprawidłowy rozwój układu nerwowego, zmiany zwyrodnieniowe gałki ocznej i wiele innych. 

Co robić, aby nie dopuścić do niedoborów?

Aby zapobiec niedoborowi, tauryny należy wybierać karmy z dużą ilością mięsa, podrobów, białka zwierzęcego oraz odpowiednim dodatkiem tauryny.

Nie należy podawać kotu karm dla psów, karm wegetariańskich, zbożowych, zawierających zapychacze roślinne,
zawierających białko roślinne zamiast białka zwierzęcego, nie należy podawać mięs gotowanych ani pieczonych.
Nie wolno podawać karm bez tauryny (np. karm filetowych) jako podstawy diety, ani karmić wyłącznie mięsem bez odpowiedniej suplementacji. Nie należy również przekraczać dopuszczalnej ilości surowego mięsa( do 3 razy w tygodniu) w diecie kota bez suplementacji. 


Dodatkowo można suplementować taurynę wedle zaleceń na opakowaniu, rozrabiając ją z wodą i dodając do karmy. Nadmiar tauryny wydalany jest z moczem, nie ma wiec możliwości jej przedawkowania, natomiast niedobory niosą za sobą straszne konsekwencje zdrowotne.


Źródło i piśmiennictwo:
Przedruk z „Życie Weterynaryjne 80(2) 2005
1. Kulasek, Jank M., Sawosz E.: Biologiczna rola tauryny u ssaków. Życie Wet. 2004, 79, 603–608.  
2. Roudebush P., Keene B.W., Mizelle H.L.: Cardiovascular disease. W: Hand M.S., Thatcher C.D., Remillard R.L., Roudebush P. (edit.): Small Animal Clinical Nutrition. 4th ed., Mark Moris Instiute, Topeka, Kansas USA 2000, s. 529–562.  
3. Broadhurst C.L.: Balanced intakes of natural triglycerides for optimum nutrition: an evolutionary and phytochemical perspective. Med. Hypotheses 1997, 49, 247–261.  
4. Bengmark S.: Ecoimmunonutrition: A challenge for the third Millennium. Nutrition 1998, 14, 563–572.  
5. Legrand-Defretin V.: Differences between cats and dogs: a nutritional view. Proc. Nutr. Soc. 1994, 53, 15–24.  
6. O’Donnell J.A, Rogers Q.R., Morris J.G.: Eff ect of diet on plasma taurine in the cat. J. Nutr. 1981, 111, 1111–1116.  
7. Kirk C.A., Debraekeleer J., Armstrong P.J.: Normal cats. W: Hand M.S., Thatcher C.D., Remillard R.L., Roudebush P. (edit.): Small Animal Clinical Nutrition, 4th ed., Mark Morris Inst. Topeka, Kansas, USA, 2000, s. 291–347.  
8. Sturman J.A.: Dietary taurine and feline reproduction and development. J. Nutr. 1991, 121, S166–S170.  
9. Paciorettiy L., Hickman M.A., Morris J.G., Rogers Q.R.: Kinetics of taurine depletion and repletion in plasma, serum, whole blood and skeletal muscle in cats. Amino Acids 2001, 21, 417–427.  
10. Backus R.C., Howard K.A., Rogers Q.R., Morris J.G.: Leucocytosis and thrombocytosis caused by consumption of a low magnesium and high calcium diet elevates whole-blood taurine concentration in cats. J. Nutr. 1998, 128(12S), 2581S–2583S.  
11. Trautwein E.A., Hayes K.C.: Plasma and whole blood taurine concentration respond differently to taurine supplementation (humans) and depletion (cats). Z. Ernährungswiss. 1995, 34, 137–142.  
12. Wagner E.: Tauringehalt im Plasma von Katzen – Einfl uß des Futters. Wien. Tierärztl. Mschr. 2001, 88, 226–233.  
13. Delaney S.J., Kass P.H., Rogers Q.R., Fascetti A.J.: Plasma and whole blood taurine in normal dogs varying size fed comercially prepared food. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 2003, 87, 236–244.  
14. Elliott D.A., Marks S.L., Cowgill L.D., kass P.H., Rogers Q.R.: Eff ect of hemodialysis on plasma amino acid concentrations in healthy dogs. Am. J. Vet. Res. 2000, 61, 869–873.  
15. Earle K.E., Smith P.M.: The effect of dietary taurine content on the plasma taurine concentration. Brit. J. Nutr. 1991, 66, 227–235.  
16. Markwell P.J., Earle K.E.: Taurine: an essential nutrient for the cat. A brief review of the biochemistry, of its requirement and the clinical consequence of deficiency. Nutr. Res. 1995, 15, 53–58.  
17. Stintzing F.C., Schieber Carle R.: Phytochemical and nutritional significance of cactus pear. Europ. Food Res. Technol. 2001, 212, 396–407.  
18. Odle J., Roach M., Baker D.H.: Taurine utilization by cats. J. Nutr. 1993, 123, 1932–1933.  
19. Fuentes V.L.: Cardiomyopathy in cats. Cat Practice 1993, 15, 301–308.  
20. Friedman M.: Chemistry, nutrition, and microbiology of Damino acids. J. Agric. Food Chem. 1999, 47, 3457–3479.  
21. Woollard D.C., Indyk H.E.: Th e determination and distribution of taurine in dairy products. Food Chem. 1993, 46, 429–437.  
22. Tôrres C.L., Backus R.C., Fascetti A.J., Rogers Q.R.: Taurine status in normal dogs fed a commercial diet associated with taurine deficiency and dilated cardiomyopathy. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 2003, 87, 359–372.  
23. Kim S.W., Rogers Q.R., Morris J.G.: Dietary antibiotics decrease taurine loss in cats fed a canned heat-processed diet. J. Nutr. 1996, 126, 509–515.  
24. Kim S.W., Rogers Q.R., Morris J.G.: Maillard reaction products in purified diets induce taurine depletion in cats which is reversed by antibiotics. J. Nutr. 1996, 126, 195–201.  
25. Hickman M.A., Bruss M.L., Morris J.G., Rogers Q.R.: Dietary protein source (soybean vs. casein and taurine status affect kinetics of the enterohepativc circulation of taurocholic acid in cats. J. Nutr. 1992, 122, 1019–1028.  
26. Kim S.W., Morris J.G., Rogers Q.R.: Dietary soybean protein decreases plasma taurine in cats. J. Nutr. 1995, 125, 2831–2837.  
27. Backus R.C., Rogers Q.R., Rosenquist G.L., Calam J., Morris J.G.: Diets causing taurine depletion in cats substantially elevated postprandial plasma cholecystokinin concentration. J. Nutr. 1995, 125, 2650–2657.  
28. Beverly L., Kirk C., Morris J.G., Rogers Q.R.: Cholecystokinin injection reduce plasma taurine concentration of cats. Waltham Symposium on Taurine and Cat Nutrition. Internat. Taurine Symp.: New Dimension on its Mechanisms of Action. Perdido Beach Hilton, Orange Beach, Al., Oct. 8–10, 1991.  
29. Sanderson S.L., Gross K.L., Ogburn P.N., Calvert C., Jacobs G., Lowry S.R., Bird K.A., Kochler L.A., Swanson L.L.: Eff ects of dietary fat and L-carnitine on plasma and whole blood taurine concentration and cardiac function in healthy dogs fed protein-restricted diets. Am. J. Vet. Res. 2001, 62, 1616–1623.  
30. Dongowski G.: Effect of pH on the in vitro interactions between bile acids and pectin. Z. Lebensm. Unters. Forsch. A. 1997, 205, 185–192.  
31. Stratton-Phelps M., Backus R.C., Rogers Q.R., Fasceti A.J.: Dietary rice bran decreases plasma and whole-blood taurine in cats. J. Nutr. 2002, 132 (suppl.) 1745S–1747S.  
32. Backus R.C.: Taurine deficiency of Newfouland dogs maintained on commercial diets. Purina Nutrition Forum. Oct. 19–22, St Louis 2000.  
33. Wolff ram S., Hagemann C., Schaver E.: Regression of a high affinity carrier mediated intestinal transport of taurine in adult cats. Am. J. Physiol. 1991, 161, R1089–R1095.  
34. Sturman J.A., Jeff rey M., Messing M.S.: Depletion of taurine levels by β-alanine and dietary taurine restriction. Nutr. Res. 1996, 16, 789–795.  
35. Hwang D.F., Hour J.L., Cheng H.M.: Effect of taurine on toxicity of oxidized fi sh oil in rats. Food Chem. Tox. 2000, 38, 585–591.  
36. Hwang D.F., Wang L.C., Cheng H.M.: Effect of taurine on toxicity of copper in rats. Food Chem. Tox. 1998, 36, 239–244.  

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytalas w ogole tekst? Widzialas w tabeli ile mysz ma tauryny? Czy tak pieprzysz zeby pieprzyc

      Usuń

Copyright © 2016 Meow Miauu czyli wszystko o kotach , Blogger